3.angeli.so.truba

Кога печатот на постот е положен врз усните на човекот тогаш неговите помисли се поучуваат во умилението, срцето му точи молитва, лицето му излева тага, а срамните мисли се далеку од него. Во очите негови нема сластољубие, непријател ѝ е на секоја похот и срамни разговори.


Никогаш досега не се случило оној што пости со расудување да го заробат зли желби.

Постот со расудување е голем храм на сите добродетели. Оној што не се грижи за него не успева да ја сочува неповредена ниту една од добродетелите што ги има.“


3.angeli.so.truba

 

(Свети Игнатиј Брјанчанинов, Слово за молитвата, умствена, срдечна и духовна)

 

За Преминпортал , Дејан Блажески

Декември 2020 лето Господово