логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка


 Одговори на разни прашања (1) - Старец Пајсиј Олар

 sv.Andrijan.Nikomid.jpg

Како можеме да ги смириме оние кои се скарани?
Најпрво да се молиме за нив. Потoа да ги поттикнеме да се исповедаат на духовникот и да ги советуваме со зборовите од светото Евангелие да се смират (Мт. 5:9). Колку што можеме, да се трудиме да твориме мир, затоа што сме синови Божји и во себе го носиме мирот на Духот Свети. Оние кои меѓусебе не се смират, не можат да се причестат.
Што е смирение?
Смирение е мислата на нашето срце која не’ уверува дека сме погрешни од сите луѓе и недостојни за милоста Божја. Кога самите себе се омаловажуваме, не значи дека имаме смирение. Туку кога друг не’ прекорува и омаловажува, и тоа јавно, а ние трпиме и влиме: „Бог му заповедал на братот да ме прекорува заради моите гревови“, тоа е право смирение. Значи, се’ да примаме како од рацете Божји и како по Негова волја. Кога некој те прекорува, Бог му заповедал да те прекорува. Кога некој ти земе нешто, Бог му заповедал да ти го земе, за да те направи монах. Кога твојот претпоставен те пренесува таму-ваму, Бог ти го менува местото, за да ти го промени и наравот и навиката. Тоа би било право смирение. А гордоста е, напротив, кога имаш самодоверба во својот ум и снага; кога сметаш дека си поспособен од другиот, подобар од другиот, поубав од другиот, понапреден во добрите дела и поугоден на Бога од секој друг. Тогаш со тебе владее грдиот грев на гордоста, а од тоа Бог, кој се понизи за нашето спасение, да не’ запази сите нас.


Како да се однесуваме со своите ближни за да ја исполниме заповедта на љубовта?
Сметај го својот ближен подобар од себе, барај му совет наместо да му даваш совет, а неговите недостатоци пополни ги со својата љубов. Прави го тоа и ќе се спасиш.


Кој е нејтежок грев денеска во светот?
Најтежок грев кој владее со светот денеска е неверувањето во Бога, затоа што од таму се раѓаат сите гревови на земјата. Затоа што ако човекот не верува и не се плаши од Бога, нема веќе никаква поткрепа, никаква надеж, никаква радост, никаква цел на земјата и паѓа во сите зла и во бездната на безнадежноста, од што нека Христос и Богомајката не’ избават нас.


Кој е знакот на духовно напредување?
Солзи во молитвата, мисла дека си најгрешен, голема радост во срцето и многу љубов и милост спрема секоја твар.


Еден свештеник прашува како да биде добар пастир на стадото кое му е поверено, според Бога?
Пастир на Христовото стадо се бива со фрула, а не со стап, т.е. со кротост, а не со строгост. Се бива пастир повеќе со примерот на животот на свештеникот, а не само со беседа од амвонот. Значи, повеќе на дела отколку на зборови, за луѓето, гледајќи ги вашите добри дела, да Го прославата Бога. Потоа, нека убаво богослужи, со вера и побожност; нека дава милостиња на сиромасите и болните во парохијата, нека ги учи верните на правата вера – стари, млади, деца; нека редовно ги исповеда, нека ги крепи во неволјите и нека им биде пример во се’, хранејќи ги со богоугодни книги и секакви Божји зборови.


Што да се прави со децата, затоа што кога ќе наполнат 16 год. веќе не ги слушаат родителите и живеат во гревови?
Во оваа ситуација непосредно се виновни родителите на децата, кои од мали не им дале христијанско воспитување и ги препуштиле на својата волја. Родителите на таквите деца ќе положат сметка за нивните души за тоа што од мали не им ја вдагнале верата и стравот Божји. Ете, сега жнеат што посадиле! Но, нека се молат за своите деца, нека ги одведат кај добар свештеник на исповед, нека им основаат семејства, нека повторно ги навикнат на црквата, работа, почит, и има надеж за простување и исправување.

   sv.Andrijan.Nikomid.jpg

Одговори на разни прашања (2) - Старец Пајсиј Олар


Една млада жена, злоyпотребувана и присилена од страна на својот сопруг да ги убива своите деца со абортус и избегнување на зачнување, прашува: Која епитимија да ја извршува за да стекне прошка и спасение од Бога?
Двајцата, таа заедно со својот сопруг, се осудени за во пеколот, ако не се покајат. Во овој случај, жената треба да се спротивстави на убивањето деца, или веднаш да се разведе. Значи, најпрво, да ги исповеда своите гревови на искусен духовник. Потоа, да ги крштева децата наместо убиените, да раѓа други деца наместо убиените, цел живот да пости еден ден во седмицата, обично петок, до вечерта, да прави метании и да дава милостиња според своите сили, и имаме надеж дека ќе добие спасение и милост од Бога.


За неопходноста за честата исповед, старецот му говорел на едно свое духовно чедо:
Редовно да се исповедаш, затоа што ако често ја чистиш куќата, мило ти е да пребиваш во неа. Ако ја испереш кошулата, мило ти е да ја облечеш. Затоа што ако се собере многу ѓубре во куќата, потешко се исфрла надвор. Исповедај се почесто, ако не секоја недела, барем секој месец.


За постојаното каење:
Кога и да паднеш – стани, исповедај ги своите гревови, кај се, извршувај епитимија, прашај и носи го и понатаму својот крст, со очите насочени кон Христа, додека не стигнеш горе на Голгота. Ние не можеме да речеме дека со своите дела се спасуваме, без милоста Божја, без духовник и без молитвите на Црквата, но нека часот на смртта не’ затекне во борба.


За духовното раководство:
Духовното раководство е многу тешко! Ништо не е потешко на земјата, од раководењето на душата кон патот на спасението! Ете, повеќе од 40 год. сум сврзувал и разрешувал души од гревови. Но, од каде да знам дека некако не сум погрешил, та Господ ме кара со оваа болест, затоа што можеби сум сврзал она што требаше да го разрешам и сум разрешил она што требаше да сврзам? Меѓутоа, се’ останува на судот и милоста Божја, затоа што човекот постојано подлежи на грешење.


Дали ви се чини дека духовното раководство е потешко над мирјаните од она над монасите?
Потешко е духовното раководство над монасите и сештениците, отколку над мирјаните, затоа што монасите и свештениците имаат поголеми завети и одговорност. Тие го познаваат Словото Божјо и светите канони, но не ги исполнуваат своите обврски, т.е. грешат по своја волја и со знаење. А мирјаните имаат помала одговорност и многумина грешат од незнаење. Овде се исполнува словото од светото Евангелие, кое вели: Кому е многу дадено, многу и ќе се бара од него; и кому му е поверено повеќе, повеќе ќе се бара од него (Лк. 12:48).


Последно писмо што го напишал на своите ученици:
Среќни празници, на многаја лета во здравје и трпение, трпение, трпение во се’. Трпение во болест, трпение во прекор, трпение со благодарност, заради скапоценото спасение! Постојано молете се, и ако некој ве ожалостил - простете. А ако некого сте ожалостиле, барајте прошка и со милина творете го послушанието, затоа што послушаниете под присила не е добро примено. И така поминува животот, сакал – не сакал, и утре – задутре, нека сите се сретнеме заедно таму горе, во Рајот.

 

 Извор: Аргита Атева

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Други прашања за верата

Православен календар

 

09/12/2023 - сабота

Божикен пост (на риба)

+Преподобен Алимпиј Столпник; Преподобен Јован Отшелник; Преподобен Стилијан; Преподобен Никон; Свети Инокентиј Иркутски чудотворец; Свети великомаченик Георгиј;
Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на свети Алимпиј столпник 26 ноември / 9 декември 2023

Тропар на свети Алимпиј столпник 26 ноември / 9 декември 2023

Столб на трпение стана, кога преподобно ревнуваше како праотците,Јов во маките, Јосиф во искушенијата,и живот на бесплотните во тело.

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Од војвода на земните војски,војник Христов постана, кој во својата крв сe крсти,приведен да ја исповедаш вистинската вера која спасува,Меркурие...

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја,со делата си се издигнал преблажен,кон божествен и блажен живот.Со чудеса си...

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная