логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

П.  Што е грев?      
О.  Грев е прекршување на Божјите заповеди.
      
П.  Со што ние грешиме?      
О.  Првенствено со збор, дело и помисла, а исто така и со петте сетива: поглед, слух, мирис, вкус и допир
.      
П.  Како се делат гревовите?     
О.  Според Светото писмо, некои гревови водат во смрт, а некои не. 
     
П.  Што е смртен грев?      
О.  Смртниот грев е непокорен бунт на човекот против Божјата волја и таквиот грев го одделува човекот од Божјата благодат и уништува секое добро во душата.      

П.  Како се делат смртните гревови?      
О.  Смртните гревови се делат на прародителски и лични.   
   
П.  Што е прародителски грев?      
О.  Прародителски грев е прекршување на Божјата заповед што му беше дадена на Адама во рајот
.      
П.  Со што се истребува овој грев?      
О.  Со крвта на Синот Божји, во Светото крштавање. 
     
П.  Што е личен грев?  
О.  Личен грев е онај којшто ние сме го направиле по Светото крштение со својот разум и волја во зрела  возраст, а против Божјиот и моралниот закон.      

П.  Со што се истребува овој грев?      
О.  Со чисто и вистинско покајание и со Крвта на  Синот Божји. 
     
П.  Што е несмртен грев т. е. којшто се простува?      
О.  Несмртен грев е онај којшто не нè  лишува од благодатта и може лесно да биде простен.

П.  Колку несмртни гревови има?      
О.  Не е можно да се избројат несмртните гре- вови, според Псалтирот: Паѓањата во гревови кој ќе ги разбере (Пс. 18, 13)?  
    
П.  Колку смртни гревови има?      
О.  Гревови смртни, изворни и главни има седум 1) гордост, 2) лакомост, 3) блуд, 4) завист, 5) стомако- угодие, 6) злопамтие, 7) мрзливост. Сите овие гревови се нарекуваат главни, почетни зашто од нив произлегуваат сите други гревови.  
    
П.  Со што се победуваат овие гревови?     
О.  Со спротивните на нив добродетели и тоа:

1) гордоста се победува со кроткост и смиреност,
2) скржавоста со дарежливост,
3) блудот со противење на телото и со чистота,
4) зависта со љубов,
5) стомакоугодието со воздржаност и трезвеност,
6) злопамтието или гневот со трпение и кроткост,
7) мрзливоста со ревност и трудољубие.    
  
П.  Уште какви гревови има?     
 О.  Следуваат шест што се нарекуваат гревови против Светиот Дух:
1) неоснована надеж на Божјата милост,
2) очајување за своето спасение,
3) противење на знаена, утврдена и несомнена вистина и отфрлање на Православната христијанска вера,
4) завидување на духовните дарови што нашите ближни ги примаат од Бога,
5) пребивање во гревови и соучествување во злобата,
6) немар за покајание сè до крајот на својот живот.
Има уште четри гревови што викаат  до  небото  за   одмазда.   Тоа   се:  
1)  намерно   убиство на човек,
2) неприроден блуд,
3) угнетување на сиромашните, особено на вдовици и сирачиња,
4) неиздавање и закинување на заработката на оние коишто се трудат за нас. 

П.  Со што се победуваат овие гревови?      
О.  Со добродетелите и со вардење на Божјите за- поведи, со скрушување на срцето, со покајание, испо- вед и епитимија.
      
П.  Кои добродетели христијанинот е должен да ги врши и упражнува постојано?      
О.  Следниве: на прво место, ден и ноќ да се поучува Божјиот закон, како што вели Псалмопевецот во првата псалма, и како второ, да се моли на Бога во секое време, како што Христос ни објавува во  Евангелието:  Чувајте  се,  вашите срца  да  не отеж-нат од разузданост, пијанства и претерани грижи за животот; и да не дојде на вас овој ден одненадеж како примка; ќе дојде имено на сите кои живеат по сета земја. Туку бидете будни и молете му се на Бога во сето време, за да сте кадри да го избегнете сето тоа што ќе се случи за да застанете пред Синот човечки (Лк. 21, 34 - 36).

СВЕТИ ДИМИТРИЕ РОСТОВСКИ

ПРАШАЊА И КРАТКИ ОДГОВОРИ ЗА ВЕРАТА И ЗА СÈ ДРУГО ШТО ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ ХРИСТИЈАНИНОТ

Со благослов на Неговото Високопреосвештенство
Митрополит Дебарско-кичевски
Г. Г. Тимотеј

Издава
Издавачка установа  К а н е о “ при Дебарско-кичевска епархија - Охрид

Уредник и превод: Диме Кочовски, протојереј

Лектура: Д-р Стојан Ристески

О Х Р И Д
1995Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Други прашања за верата

Православен календар

 

24/09/2023 - понеделник

 Св.свештеномаченик Автоном; Св.свештеномаченик Корнут, епископ Икониски; Св. маченик Јулијан со четириесетмина другари; Преп. Даниил од Тасос; Св. маченици Македониј, Татијан и Теодул;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Сину на послушноста, вонмен од твојата уста секогаш ќе одекнува,о сило побрза од молњата,

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Богородице Приснодево, заштитнице на луѓето,ризата и појасот на твоето пречисто телоси ги дарила на твојот град како моќна ограда,

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная