логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

vozdvizenie.jpg

Глас четврти:

Вистината на се како правило на верата, образец на кротоста и учител на воздржливоста Те покажа на стадото Твое; заради тоа ти си го придобил со смирението- возвишеното, а со сиромаштвото- богатството; оче свјаштеноначалниче Никола, моли го Христа Бога да ги спаси нашите души.

Свети Николај Чудотворец, архиепископ Мирликиски

Овој славен светител, когошто и денес го слават по сиот свет, им беше единец син на своите богати и угледни родители, Теофан и Нона, жители на градот Патара во Ликија. Бидејќи им беше син единец даруван од Бога, тие Му го посветија на Бога, принесувајќи Му така дар. Знаењето за духовниот живот Св. Николај го стекна преку својот чичко Николај, епископот Патарски, и се замонаши во манастирот „Новиот Сион“, основан од тој негов чичко. По смртта на родителите Николај им го раздаде наследениот имот на сиромасите и ништо не задржа за себе. Додека беше свештеник во Патара тој многу се прочу со делата на својата милостиња, иако ги криеше грижливо, за да го исполни зборот Господов: „Да не знае твојата лева рака што прави твојата десна рака“ (Матеј 6, 3). Кога се предаде на самотност и на безмолвие, мислејќи така да проживее до смртта, му дојде глас одозгора: „Појди на подвиг меѓу народот, ако сакаш да бидеш од Мене овенчан.“ Веднаш потоа според чудесната Божја Промисла беше избран за епископ на градот Мир во Ликија. Милостив, мудар, неустрашлив. Св. Николај му беше вистински добар пастир на своето стадо. За време на гонењето на христијаните под Диоклецијан и Максимијан го фрлија во затвор, но тој и во затворот ги поучуваше луѓето на законот Божји.

 

Тропар- св.Николај Чудотворец

sv.Nikola.more.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=g0Ul-iE3yrA

Присуствуваше на Првиот Вселенски Собор во Никеја и од голема ревност за вистината го удри еретикот Ариј. За ова дело го отстранија од Соборот и од архиерејската служба, сѐ додека на неколкумина од првите архиереи на Соборот не им се јавија Самиот Господ Христос и Пресвета Богородица и не го објавија своето благоволение кон Николај. Чувар на Божествената вистина, овој чудесен Божји светител беше и одважен заштитник на правдата меѓу луѓето. На двапати спаси по тројца луѓе од незаслужена смртна казна. Милостив, вистинољубив и праведен, одеше меѓу луѓето небаре ангел Божји. Уште за време на животот луѓето го сметаа за светител и го повикуваа на помош во маки и неволји и им се јавуваше во сон и на јаве на тие што го повикуваа, еднакво лесно дали се блиску или далеку, и им помагаше. Од неговото лице блескаше светлина како од лицето Мојсеево, па и со самата своја појава им носеше на луѓето утеха, мир и добра волја. На старост малку се разболе и се упокои во Господа, многустрадален и многуплоден, за вечно да се весели во Небесното Царство продолжувајќи да чудотвори на земјата, помагајќи им на верните и прославувајќи Го својот Бог. Се упокои на 6 декември 343 година.

Свети Николај, епископ Патарски

Тој е чичкото на големиот светител Николај. Го поучи во духовниот живот и го ракоположи за свештеник.

Светиот маченик Никола Караман

Луто мачен од Турците за верата Христова и обесен во Смирна во 1657 година.

Свети Теофил, епископ Антиохиски

Како добро школуван во елинската философија откако го прочита Светото Писмо се крсти и стана голем заштитник на христијанската вера. Неговото дело „За верата“ е сочувано до денес. Управуваше со Црквата во Антиохија тринаесет години и се упокои во 181 година.

 

Евангелие и поука за 19/12/2020
 

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Лука 6:17-23

17.     Па како слезе заедно со нив, Он се задржа на едно рамно место; беа таму и мнозина Негови ученици и многу луѓе од цела Јудеја и Ерусалим, и од приморјето Тирско и Сидонско,
18.     кои беа дошле да Го чујат и да се исцелат од болестите свои, како и оние што страдаа од нечисти духови; и се излекува.
19.     И сиот народ сакаше да се допре до Него, зашто од Него излегуваше сила и ги лекуваше сите.
20.     А Он, како ги подигна очите кон учениците Свои, им говореше: „Блажени сте вие, сиромашните, зашто ваше е царството Божјо!
21.     Блажени сте вие, што сега гладувате, оти ќе се наситите! Блажени сте вие, кои сега плачете, оти ќе се насмеете!
22.     Блажени ќе бидете, кога ќе ве намразат луѓето, и ќе ве одделат и похулат, и го исфрлат името ваше како лошо, заради Синот Човечки!
23.     Зарадувајте се во оној ден и развеселете се, оти голема е наградата ваша на небесата. Зашто така постапуваа со пророците и нивните татковци!

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 12:32-40

32.     Не бој се, мало стадо! Зашто волјата на вашиот Отец е вам да ви го даде царството.
33.     Продајте ги имотите ваши и давајте милостина! Згответе си ќесиња, што нема да изветват, сокровиште на небото, каде крадец не се приближува и кое молец не го јаде;
34.     зашто, каде што е сокровиштето ваше, таму ќе биде и срцето ваше.
35.     Нека ви биде крстот стегнат и светилата – запалени!
36.     Тогаш и вие ќе личите на оние луѓе, што го чекаат својот господар да се врати од свадба, за да му отворат веднаш, штом дојде и почука.
37.     Блазе на оние слуги, што ќе ги затече господарот будни, кога ќе си дојде! Вистина ви велам, тој ќе се опаше и ќе им рече да седнат, па ќе пристапи и ќе им служи.
38.     А ако дојде и на втора стража, и на трета дојде ли, и ги затече така, блазе на тие слуги!
39.     Знајте го и тоа дека, ако домаќинот на куќата би знаел во кој час ќе дојде крадецот, тој би седел буден и не би дозволил да му ја поткопаат куќата.
40.     И вие, значи, бидете готови: зашто, во кој час не мислите, ќе дојде Синот Човечки!”

Апостол на празник: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 13:17-21

17.     Покорувајте им се на наставниците ваши и бидете послушни, оти тие, бидејќи се задолжени да одговараат, бдеат за вашите души – та со радост тоа да го вршат, а не со воздишки, зашто тоа не е полезно за вас.
18.     Молете се за нас, оти сме уверени дека имаме добра совест, грижејќи се во сe добро да постапуваме.
19.     Уште повеќе ве молам да го вршите ова, та поскоро да ви бидам вратен.
20.     А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го воздигна од мртвите големиот Пастир на овците – нашиот Господ Исус Христос,
21.     нека ве усоврши во секое добро дело, за да ја исполните Неговата волја, вршејќи го во вас она, што Му е Нему благоугодно, преку Исуса Христа, Нему слава во веки веков. Амин!

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Ефесјаните 1:16-23

16.     не престанувам да Му благодарам на Бога, спомнувајќи ве во молитвите свои,
17.     та Бог на нашиот Господ Исус Христос, Отецеот на славата, да ви даде дух на мудрост и откровение, за да Го познаете,
18.     и да ги просвети очите на срцата ваши, за да увидите, во што се состоио надежта на повиканите од Него, колкаво е богатството на славата од наследството Негово во светиите,
19.     и колку е неизмерна величината на Неговата сила во нас, кои веруваме преку дејството на Неговата крепка сила.
20.     Таа сила Он ја покажа во Христа, кога Го воскресна од мртвите и Го постави од Својата десна страна на небесата,
21.     повисоко од секое началство, власт, сила и господство и од секое име, со кое се именуваат не само во овој свет, туку и во идниот,
22.     и сe Му покори под Неговите нозе и Го постави глава над сите во Црквата,
23.     која е Негово тело, полнота на Оној Кој исполнува сe во сe.

Поука на денот: Свeти Петар Дамаскин
Со покајанието, секогаш можеме да поставиме почеток. Напишано е: „ако си паднал“ а ти „стани“ (сп. Изрек. 24, 16). И ако повторно паднеш повторно стани, и нималку не очајувај за своето спасение, што и да се случи. С? додека ти не му се предаваш волно на непријателот, додека твоето трпение му одолева, придружено со самоосудувањето, ќе најдеш спасение. „Зашто и нас кои некогаш бевме неразумни, непокорни“ вели апостолот Павле, „Он н? спаси, не според праведните дела извршени од нас, туку според милоста Негова“ (Тит. 3, 3 - 5). Затоа не очајувај на ниеден начин, отфрлајќи ја така Божјата помош, зашто Тој може да направи с? што сака. Ти, напротив, положи ја својата надеж на Него и Тој ќе направи едно од овие нешта: или преку испитувања и искушенија или на некој друг начин, само Нему познат, ќе го устрои твоето обновување; или пак ќе го прифати твоето трпение и смирение наместо подвиг; или заради надежта во Него ќе подејствува милостиво врз тебе на начин за тебе непознат за којшто самиот не си ни свесен, па така ќе ја спаси окованата душа. Само ти не напуштај Го својот Лекар, зашто инаку ќе пострадш бесмислено, со двојна смрт, како оној што не ги познал скриените патишта Господови.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Единствено што нe привлекува е Христос, Неговата личност. И должни сме да Го живееме Христа како мерило на секое естество, божествено и човечко. Во Христа го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за човекот. Љубовта Христова секогаш треба да го исполнува нашето срце. Во Бога не живееме со интелектуално размислување. Бог ни се открива преку Своите енергии. Христа го живееме како наш личен живот, а не само надворешно.

 

Старец Софрониј

Само ослободени од своите помисли, идеи и желби, ќе можеме да живееме исчистени, во присуство Божјо! Послушание, значи да ја скротиме нашата сопствена, индивидуална волја. Во секојдневниот живот, тоа значи, да бидеме подготвени да се одречеме од нашите идеи, за да се ослободиме од мрачната и мизерна борба што ја водиме против страстите. Штом ќе заврши оваа војна, веќе сме до прагот на вечноста. Ако се откажете од вашата лична волја, барајќи ја волјата Божја, Бог ќе биде со вас! Ако настојувате да ја следите вашата помисла, Бог ќе ве напушта.

 


Saint Nicolas the Wonderworker, Archbishop of Myra


This glorious Saint, venerated to this day all over the world, was the only son of Theophanes and Nonna, wealthy and distinguished citizens of Patara in Lycia. Being the only child granted by God, his parents consecrated him to God, thus offering Him a gift. Saint Nicolas gained knowledge of theology and spiritual life with the help of his uncle Nicolas, the Archbishop of Patara, and became a monk at the Monastery New Zion founded by his uncle. Upon his parents’ death Nicholas distributed all the riches he had inherited to the poor keeping nothing for himself. While he served as a priest in Patara he became renowned for his charitable deeds, even though he did his best to keep them secret to fulfil the word of God: “But when you do a charitable deed, do not let your left hand know what your right hand is doing” (Matthew 6, 3). When he had withdrew to life in silence and hesychia, intending thus to spend the rest of his life, he heard a voice from above:” Go into the world and there My Name shall be glorified in thee. “Before long, by miraculous Divine providence he was elected Bishop of Myra in Lycia. Merciful, wise and fearless, Saint Nicolas became a true good shepherd of his flock. During the persecutions of Christians under Diocletian and Maximian, he was thrown into prison, where he continued to instruct people in the law of God. He participated in the First Ecumenical Council at Nicaea and led by his great zeal for the truth, he struck the heretic Arius. For this deed of his, he was made to leave the Council and was deposed from the episcopal throne, until the moment the Lord Jesus Christ and the Holy Theotokos appeared to some of the first hierarchs of the Council and declared their favour of Nicolas. A guardian of divine truth, this miraculous Saint of God was also protector of those suffering injustice among men. On two occasions he saved three men from death penalty they had not deserved. Merciful, truth-loving and just, he moved among men as if angel of God. During his lifetime people regarded him as a Saint and called upon his help when suffering hardships and anguish, and he appeared in a dream or in reality to those calling upon him, regardless of the fact how distant they are, and helped them. His face was radiant with light as the face of Moses, so his sole appearance brought consolation, peace and good will among men. In his old age he suffered a short illness and fell asleep in the Lord. Having suffered greatly and having brought forth abundant fruit, he inhabited the everlasting Kingdom of Heaven not ceasing to work wonders on earth, helping the faithful and glorifying his God. He fell asleep on 6 December 343.


Saint Nicolas, Bishop of Patara


Saint Nicolas was the uncle of the Great Wonderworker Nicolas of Myra. He directed him in spiritual life and ordained him priest.


Holy Martyr Nicolas Karamanes


He was severely tortured for the faith of Christ and hanged by the Turks in Smyrna in the year 1657.


Saint Theophilus, Bishop of Antioch


Highly educated in Greek philosophy, after Saint Theophilus had read the Holy Scriptures, he received the holy Baptism and became a great defender of the Christian faith. His books on the Faith are preserved to our day. He guided the Church in Antioch for thirteen years and fell asleep in the Lord in the year 181.


 Saint John Climacus

Let no one, by appealing to the weight and multitude of his sins, say that he is unworthy of the monastic vow, and for love of pleasure disparage himself, excusing himself with excuses in his sins. Where there is much corruption, considerable treatment is needed to draw out all the impurity. The healthy do not go to a hospital.

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св. Николај Чудотворец архиепископ Мирликиски
6 ДEКEМВРИ


1. Св. Никoлај Чудoтвoрeц архиeп. Мирликиски. Oвoј славeн свeтитeл, славeн и
дeнeс пo цeлиoт свeт, бил син eдинeц на пoзнати и бoгати рoдитeли, Тeoфан и Нoна, житeли
на градoт Патара, вo Ликија. Иакo eдинeц син кoј им бил пoдарeн oд Бoга, тиe пак гo пoсвeтилe
на Бoга и сo тoа гo далe на Бoга какo дар. На духoвeн живoт св. Никoлај сe научил кај свoјoт
стрикo, Никoлај, eпискoп Патарски, и сe замoнашил вo мнастирoт “Нoв Сиoн”, oснoван oд
нeгoвиoт стрикo. Пo смртта на рoдитeлитe, Никoлај гo раздал наслeдeниoт имoт на
сирoмашнитe, нe задржувајќи ништo за сeбe. Какo свeштeник вo Патара, сe прoчул сo свoeтo
милoсрдиe, иакo тoј грижливo ги криeл свoитe милoсрдни дeла, испoлнувајќи гo збoрoт
Гoспoдoв: Да нe знаe твoјата лeва рака штo прави дeсната (Мт. 6:3). Кoга сe прeдал на
самoтија и на бeзмoлвиe, мислeјќи така дo смртта да прoживee, му дoшoл глас oдoзгoра:
Никoлај, пoјди на пoдвиг вo нарoдoт акo сакаш oд Мeнe да бидeш oвeнчан. Вeднаш пoтoа сo
чудна Бoжја прoмисла бил избран за архиeпискoп на градoт Мир вo Ликија. Милoстив, мудар,
бeстрашeн, св. Никoлај бил вистински дoбар пастир на свoeтo стадo. Вo врeмтo на гoнeњeтo на
христијанитe пoд Диoклeцијан и Максимијан, бил фрлeн вo затвoр, нo и таму ги пoучувал
луѓeтo на закoнoт Бoжји. Присуствувал на И всeлeнски сoбoр вo Никeја и oд гoлeма рeвнoст кoн
вистината сo рака гo удрил eрeтикoт Ариј. Заради тoа дeлo бил oтстранeт oд сoбoрoт и oд
архијeрeјската служба сè дoдeка на нeкoлкумина први архијeрeи на Сoбoрoт нe им сe јавилe
Гoспoд Исус Христoс и Прeсвeта Бoгoрoдица, и нe им гo oбјавилe Свoeтo благoвoлeниe кoн
Никoлај. Какo заштитник на Бoжјата вистина, oвoј прeкрасeн свeтитeл бил сeкoгаш и oдважeн
заштитник на правдата пoмeѓу луѓeтo. Двапати спасил пo трoјца луѓe oд нeзаслужeна смртна
казна. Милoстив, вистинит, правдoљубив, тoј oдeл пoмeѓу луѓeтo какo ангeл Бoжји. Уштe за
нeгoвиoт живoт луѓeтo гo смeталe за свeтитeл и гo пoвикувалe на пoмoш вo макитe и вo бeдитe;
и тoј сe јавувал, вo сoн и најавe на oниe кoи гo пoвикувалe, пoдeднаквo лeснo и брзo вo близина
и надалeку и им пoмагал. Oд нeгoвoтo лицe сјаeла свeтлина какo oд лицeтo на Мoјсeј и тoј сo
самата свoја пoјава дoнeсувал утeха, тишина и дoбра вoлја пoмeѓу луѓeтo. Вo старoста малку
бoлeдувал и сe упoкoил вo Гoспoда, мнoгутрудeн и мнoгуплoдeн, вeчнo да сe вeсeли вo
нeбeснoтo царствo, прoдoлжувајќи сo чудата на зeмјата да им пoмага на вeрницитe и да гo
прoславува свoјoт Бoг. Сe упoкoил на 6 дeкeмври 343 гoдина.
2. Св.Никoлај eп. Патарски. Стрикo на гoлeмиoт свeтитeл Никoлај, кoј и гo упатил
oвoј на духoвниoт живoт и гo ракoпoлoжил за свeштeник.
3. Св. мч. Никoла Караман. За вeрата Христoва бил мнoгу мачeн oд Турцитe и бил
oбeсeн вo Смирна, вo 1657 гoдина.
4. Св. Тeoфил eп. Антиoхиски. Какo дoбрo изучeн вo филoзoфијата eлинска, тoј, пo
прoчитувањeтo на Свeтoтo писмo, сe крстил и станал гoлeм заштитник на христијанската
вeра. Нeгoвoтo дeлo За вeрата e сoчуванo дo дeнeс. Управувал сo Антиoхиската црква 13
гoдини и сe упoкoил вo 181 гoдина.
РАСУДУВАЊE
На икoнитe на св. Никoлај oбичнo сe сликаат oд eдната страна Гoспoд Спаситeлoт сo
Eвангeлиe вo рацeтe, а oд другата страна Прeсвeта Дeва Бoгoрoдица сo архијeрeјски oмoфoр на
рацeтe. Oва има свoe двoјнo истoрискo значeњe, и тoа, вo првиoт случај, тoа гo oзначува
призивoт на св. Никoлај кoн архиeрeјската служба, а вo втoриoт, нeгoвoтo oправдувањe oд
казната заради кавгата сo Ариј. Св. Мeтoдиј, патријарх Цариградски, пишува: “Eдна нoќ св.
Никoлај Гo видeл нашиoт Спаситeл вo слава кадe штo стoи близу дo нeгo и му гo пoдава
Eвангeлиeтo, украсeнo сo златo и сo бисeри, а oд другата страна ја видeл Бoгoрoдица, кoја на
рамeњата му гo ставала архијeрeјскиoт oмoфoр. Малку пo тoа видeниe, Јoван, архиeпискoпoт
Мирски, сe упoкoил и Никoлај бил пoставeн за архиeпискoп на тoј град”. Тoа e првиoт случај.
Втoриoт случај сe дeсил вo врeмeтo на И сoбoр вo Никeја. Нe мoжeјќи сo причини да ја сoпрe
бeзумнoста на Ариј вo хулeњeтo на Синoт Бoжји и на Нeгoвата Прeчиста Мајка, св. Никoлај сo
рака гo удрил Арија пo лицeтo. Св. Oтци на сoбoрoт, нeгoдувајќи заради ваквата пoстапка, гo
oдлачилe Никoлаја oд сoбoрoт и му ги oдзeлe ситe архиeрeјски oдличија. Вo таа иста нoќ,
нeкoлкумина свeти Oтци видeлe иста визија: какo oкoлу св. Никoлај стoјат oд eдната страна
Гoспoд Спаситeлoт сo Eвангeлиe, а oд другата страна Прeсвeта Бoгoрoдица сo oмoфoр,
пoдавајќи му ги на свeтитeлoт oдзeмeнитe oдличија на архијeрeјствoтo. Кoга гo видeлe oва,
Oтцитe сe вчудoвидeлe и брзo му гo вратилe на Никoлаја oна штo му гo oдзeлe и пoчналe да гo
пoчитуваат какo гoлeм Бoжји угoдник и нeгoвата пoстапка кoн Арија да ја тoлкуваат, нe какo
дeлo на бeспричински гнeв, туку какo израз на гoлeмата рeвнoст за вистината Бoжја.
СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за грeвoвниoт пад на Адам и на Eва, и тoа:
1. какo Бoг ја прoкoлнал змијата;
2. какo ѝ налoжил на Eва маки при раѓањeтo, а на Адам труд вo рабoтата;
3. какo ја прoкoлнал зeмјата вo дeлата чoвeчки;
4. какo нe ја прoкoлнал зeмјата какo зeмја, туку вo дeлата твoи  *16), т.e. чoвeкoви.
БEСEДА
за oтсуствoтo на грeвoт вo дeлата Бoжји
И видe Бoг дeка e дoбрo (I Мoј. 1)
Сè e чистo и бeзгрeшнo, браќа, штo e сoздадeнo и какo e сoздадeнo oд прeчистиoт и
бeзгрeшниoт Бoг. Сeкoe Бoжјo сoзданиe e чистo и бeзгрeшнo дoдeка e свртeнo кoн Бoга, дoдeка
нe e oддeлeнo oд Бoга и дoдeка нe пoстаналo туѓo на Бoга. Сeкoe сoзданиe самo пo сeбe гo фали
и гo прoславува Бoга дoдeка e чистo и бeзгрeшнo. Затoа псалмoпeвeцoт гoвoри: Сè штo дишe,
нeка Гo фали Гoспoда, Алилуја (Пс. 150:6). Сeкoe умнo Бoжјo сoзданиe, какo прирoдна и главна
намeна, чувствува да Гo фали Гoспoда. Па кoга e така, браќа, луѓeтo сe прашуваат: па кoга e
така, oд кадe злo вo свeтoт? Oд грeвoт, самo oд грeвoт. Грeвoт, свeтлиoт ангeл гo прeтвoрил вo
ѓавoл. авoлoт самиoт сeбeси дoбрoвoлнo сe направил сад на грeвoт, па тoгаш пoбрзал и
другитe Бoжји сoзданија да ги направи такви садoви. Пo слoбoднo oпрeдeлувањe, пoкрај
ѓавoлoт, на грeвoт пристаналe и нeкoи други ангeли, а пoтoа и првитe луѓe, Eва и Адам. Oттука
прoизлeгла мeшавината на дoбрoтo и злoтo вo свeтoт. Нo oна штo e oд Бoга вo сoзданијата и
дeнeс e дoбрo какo и вo првитe дeнoви на сoздавањeтo. Oтрoвoт дoшoл oд грeвoт, бидeјќи
грeвoт и e oтрoв, најлут oтрoв штo пoстoи. Грeвoт гo прeдизвикал прoклeтствoтo, дoнeсoл
пoмрачувањe на умoвитe, прeдизвикал нeпријатeлствo кај сoзданијата кoн нивниoт Сoздатeл,
гo oддалeчил чoвeкoт oд Бoга и чoвeкoт oд чoвeкoт, и чoвeкoт oд прирoдата и прирoдата oд
чoвeкoт. O браќа мoи, Oд Бoга сè e дoбрo, а oд грeвoт сè e лoшo. Нe пoстoи никаквo злo
пoврзанo сo Бoга и нe пoстoи никаквo злo нeпoврзанo сo грeвoт. Мнoгу филoзoфи ја
испитувалe суштината на злoтo и спoрeд грубoста на свoјoт ум тврдeлe дeка злoтo e вo
матeријата, дeка матeријата e злo. Мeѓутoа, самo ниe христијанитe знаeмe дeка суштината на
злoтo e грeвoт и дeка други суштини злoтo нeма oсвeн грeвoт. Oттука e јаснo дeка, акo сакамe да
сe сoчувамe oд злoтo мoрамe да сe чувамe oд грeвoт.
O Бoжe бeзгрeшeн, пoмoгни ни да сe сoчувамe oд грeвoт и oд грeвoвнoтo гниeњe. На
Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

*16 ) Спoрeд вистинскиoт грчки и слoвeнски тeкст.

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Септември 25, 2023
Snimatel.Naum

Наум Доксевски, кинематографер на „Домаќинство за почетници“: Со Горан бевме согласни дека најважно е да ја доловиме емоцијата на платното

На денешната прес –конференција екипата на филмот „Домаќинство за почетници“, кој беше прикажан на свеченото отворање на 44. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ проговори за текот на снимањето, раѓањето на идејата за филмот, соработката на снимањето, кастингот…
Септември 18, 2023
TVIT809

ИНТЕРВЈУ Слаѓан Пенев, селектор на ИФФК „Браќа Манаки“: Ги сакам филмовите со силно авторство, храбри сижеа, многу прогресивни идеи, но и класични пристапи

Филмскиот критичар Слаѓан Пенев е селектор на главната натпреварувачка програма на Интернационалниот фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“ веќе трета година. Пред годинешното 44-то издание на битолската смотра на светските мајстори на филмската камера,…

„ПОЕЗИЈА ОД МАКЕДОНИЈА“ и „Версвил“

Авг 19, 2023 Литература 133
TVIT762
Реномираното меѓународно списание за поезија „Версвил“, својот најнов број во целост го…

Промоција на Речник на медиумска писменост

Мај 31, 2023 Литература 273
Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се…

Интервју со Јована Матевска Атанасова – писателско име кое полека оди кон врвот на македонската литература

Мар 09, 2023 Интервју 650
Jovana.matevska
Најпрво сум радосна што ја имав привилегијата да пораснам емотивно. Некои луѓе трошат цел…

Конзерваторска приказна за сликата „Турска бања “

Ное 29, 2022 Ликовна уметност 871
1926.Sava.SHumanovich
Со стручно-научна поддршка на Институтот за историја на уметноста на Филозофскиот…

Православен календар

 

24/09/2023 - понеделник

 Св.свештеномаченик Автоном; Св.свештеномаченик Корнут, епископ Икониски; Св. маченик Јулијан со четириесетмина другари; Преп. Даниил од Тасос; Св. маченици Македониј, Татијан и Теодул;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Сину на послушноста, вонмен од твојата уста секогаш ќе одекнува,о сило побрза од молњата,

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Богородице Приснодево, заштитнице на луѓето,ризата и појасот на твоето пречисто телоси ги дарила на твојот град како моќна ограда,

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная