логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Св.7 свмч-ци Херсонски; преп. Павле Препрост (Тодорова сабота)

 

Тодорова сабота


Во овој ден, прва сабота од постот, го празнуваме преславното чудо со коливото на светиот и славен великомаченик Теодор Тирон, кое има ваков почеток: за време на владеењето на Јулијан Отстапник (по Констанциј – синот на големиот цар Константин), кој отпаднал од Христос и му се вратил на идолопоклонството, започнало гонење на христијаните, јавно или прикриено. Откако се одрекол од свирепото и нечовечно јавно измачување на христијаните, смислил начин тајно да ги оскверни. Во првата седмица од Великиот пост царот Јулијан го повикал управникот на градот и му заповедал да ја тргне храната што обично се продава на пазарите и да ја замени со храна, односно со лебови и пијалаци осквернети со крв од идолски жртви, та оние што постат, купувајќи и јадејќи од оваа храна да се осквернат. Управникот на градор веднаш ја извршил наредбата. Но, по промислата Божја оваа подмолна намера му била откриена на великиот маченик Теодор, наречен Тирон, и го испратил кај градскиот архиереј Евдоксиј да го извести за намерата на царот. Свети Теодор отишол кај архиерејот и му рекол: „Стани веднаш и собери го стадото Христово и кажи му да не купува ништо од пазарите, зашто храната е осквернета со жртвена крв, по наредба на нечестивиот цар. Овој, пак, чудејќи се, го прашал: „Што ќе прават тие што немаат храна дома, ако не одат на пазар да купат?“ Свети Теодор му одговорил: „Нека јадат коливо (варена пченица)“. Патријархот веднаш станал и на мнозина им кажал за своето видение, и на тој начин ја запазил својата паства од подмолната завера на царот-отстапник. Кога царот видел дека не му успеала намерата, наредил на пазарите повторно да се изнесе вообичаената храна. А Христовиот народ, кога завршила седмицата, му оддал благодарност на свети Теодор, и со радост оваа сабота ја определил да се слави во негов спомен.

 

Blagovestenie4.jpg

Светите Седум Херсонски свештеномаченици:
Василиј, Ефрем, Евгениј, Елпидиј, Агатодор, Етериј и Капитон

Сите овие беа епископи во Херсон во разни времиња и сите пострадаа (само Етериј умре мирно) од неверниците, било од Евреите било од Грците или од Скитите. Овие епископи одеа во тие диви краишта како мисионери за да ја пренесат евангелската светлина. Сите беа намачени и пострадаа за својот Господ. Василиј го воскресна синот на еден кнез во Херсон, што ги огорчи Евреите, па го обвинија. Го врзаа за нозете и го влечеа по херсонските улици дури не ја испушти душата. Ефрем го убија со меч. Евгениј, Елпидиј и Агатодор ги биеја со стапови и со камења сѐ дури не Му ги предадоа своите души на Бога. Етериј поживеа во времето на Константин Велики, па во мир и слобода управуваше со Црквата, изгради голем храм во Херсон и се упокои мирно. Кога последниот од нив, Капитон, го испратија за епископ во Херсон, дивите Скити од него побараа знак за да поверуваат. И му предложија да влезе во огнена печка, па ако не изгори тие сите ќе поверуваат во Христа. Со топла молитва и со надеж во Бога Капитон го положи архиерејскиот омофор на себе, се прекрсти и влезе во вжарената печка држејќи го умот во срцето воздигнат кон Бога. И во пламенот постоја околу еден час без никаква повреда на телото и на облеката, па излезе оттаму здрав. Тогаш сите повикаа: „ Еден е Бог, Бог на христијаните, велик и силен, Кој го сочува слугата Свој во огнената печка!“ И се крсти сиот град и околината. За ова чудо многу се зборуваше на Никејскиот Собор. И сите Го прославија Бога и ја пофалија цврстата вера на Св. Капитон. А на Капитон му се случи по патот да го фатат на реката Дњепар незнабожечки Скити и во реката го удавија. Овие епископи пострадаа во почетокот на 4 век.

Преподобен Емилијан

Се роди во Рим, а во младоста изврши многубројни и тешки гревови. Но кога се отрезни од грешењето и си дојде на себе, трепереше од самата помисла за Судот Божји. Стапи во еден манастир и со пост, бдение и послушание го скроти и го исуши своето тело. Овде им беше пример на браќата. Ноќе често излегуваше од манастирот и одеше во една блиска пештера на молитва. Бидејќи не знаеше каде оди монахот, игуменот на манастирот една ноќ тајно тргна по него. И таа ноќ тој го виде Емилијан како стои на молитва со страв и во солзи. Одеднаш целата таа гора ја облеа небесна светлина посилна од сонцето, а најсилна беше во пештерата на Емилијан. А од небото се слушна глас: „Емилијан, ти се простуваат гревовите!“ Игуменот се исполни со ужас и побегна во манастирот. Утредента им објави на браќата за она што го виде и чу минатата ноќ. Емилијан поживеа долго и мирно, во голема почит меѓу браќата, па се упокои во Господ.

Преподобен Павле Препрост.

Блажениот Павле имал дар на проѕорливост. Во една прилика, влегувајќи во еден манастир, застанал покрај црквата и набљудувал со какви мисли влегувале луѓето во неа. Имало вечерна служба и сите влегувале во црквата со ведри лица и светли души, и со секого од нив радосно влегувал и ангелот чувар. Но, еден брат одел во црквата со мрачно лице, потемнета душа, окружен од демони, при што секој го влечел при себе, а неговиот ангел чувар одел по него оддалеку, тажен и расплакан. Откако го видел тоа, светиот се ожалостил и многу тагувал за загубениот брат, од голема тага не влегол ни во црквата, туку седел надвор и плачел. Кога завршила црковната служба, сите браќа излегувале такви како што и влегле, озарени со Божествена светлина. Преподобниот Павле го здогледал и братот што при влегувањето во црквата бил мрачен и потемнет, но сега неговото лице било светло како на ангел, благодатта на Светиот Дух го осенувала, ангелот чувар радосно го држел за рака, а демонот оддалеку ридал и не можел ни најмалку да му се приближи. Забележувајќи ја оваа брза промена кај братот, блажениот се зарадувал, го запрел и пред сите раскажал што видел, па го прашал тој брат за причината на оваа ненадејна промена кај него. А тој, гледајќи дека е разоткриен преку Божјо откровение, пред сите раскажал сè за себе: „Јас сум многу грешен: многу години сè до денешниов ден поминав во нечистотија. Но, кога влегов во црквата, слушнав како го читаат пророкот Исаиј, или подобро – Бог, Кој преку него говори: ’Измијте се, исчистете се; иставете ги од очите Мои лошите дела свои; научете се да правите добро… Гревовите ваши да се и алово црвени – како снег ќе ги побелам; да бидат црвени и како пурпур – како волна ќе станат бели‘ (Ис. 1, 16–18). Откако го слушнав тоа, мојата душа се потресе, ми се отворија духовните очи и јас, согледувајќи ја својата беда и погибел, воздивнав во своето срце и Му реков на Бог: ’Ти, Господи, си дошол во светот да ги спасиш грешниците, како што сега ми кажа преку Својот пророк; направи го тоа навистина со мене грешниот. Зашто, еве, ветувам дека отсега, со Твоја помош, не само што нема да правам никакво зло, туку ќе го отфрлам и секое беззаконие и ќе Ти послужам Тебе, Господи, со чиста совест; само Ти мене, што се каам, прими ме и не отфрлај ме мене, што паѓам пред Тебе‘. Со вакви ветувања, продолжил тој, излегов од црквата, решен во своето срце повеќе да не грешам пред Бог“.
Откако го слушнале тоа, сите со силен глас Го прославиле Бог, Кој го прима секого што Му приоѓа со покајание. 

 

 Евангелие и поука за 20/03/2021

 
Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 2:23-28;3:1-5

23.     И Му се случи во саботен ден да минува преку нивјето, и почнаа учениците Негови, врвејќи, да кинат класје.
24.     А фарисеите Му рекоа: „Гледај, зошто го прават учениците во сабота тоа, што не треба да се прави?”
25.     Но Он им рече: „Зар никогаш не сте читале што направи Давид, кога имаше потреба и огладне сам тој и оние, што беа со него?
26.     Како влезе во домот Божји, при првосвештеникот Авијатар, ги изеде лебовите од жртвеникот, што не требаше да ги јаде никој друг освен свештениците, па им даде и на оние, што беа со него?”
27.     Потоа продолжи: „Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата.
28.     Па така, Синот Човечки е господар и на саботата.”
1.     И влезе пак во синагогата, а таму имаше еден човек со исушена рака.
2.     И пазеа на Него, дали ќе го исцели во саботен ден, за да Го обвинат.
3.     А Он му рече на човекот со исушената рака: „Застани насреде!”
4.     Ним, пак, им кажа: „Во сабота позволено ли е да прави човек добро, или зло; да спаси една душа, или да ја погуби?”
5.     Па, кога ги изгледа со гнев, зашто Му беше тешко поради нивните скаменети срца, му рече на човекот: „Протегни ја раката своја!” Тој ја протегна, и таа му стана здрава, како и другата.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 1:1-12

1.     Бог, Кој во старо време, откако многупати и на многу начини им зборуваше на оците наши преку пророците,
2.     во последниве дни ни зборува преку Синот, Кого Го постави за наследник над сe, преку Кого ги создаде и вековите
3.     и Кој, бидејќи светлост на славата и обличје на Неговото суштество, и држејќи сe со Своето моќно слово, откако преку Себе ги очисти нашите гревови, седна од десната страна на престолот на величието во висините
4.     и стана толку погорен од ангелите, во колку пославно име од нив наследи.
5.     Зашто кому од ангелите му рекол некогаш: „Ти си Син Мој, Јас Те родив денес”, и пак: „Јас ќе Му бидам Татко, а Он ќе ми биде Син?”
6.     Исто така, кога Го воведе Првородниот во вселената, рече: „Да Му се поклонат сите ангели Божји!”
7.     За ангелите, пак, е речено: „Ти ги правиш ангелите Свои духови, и служителите Свои оган пламенен”,
8.     а за Синот: „Твојот престол, Боже, е вечен” и „Жезалот на правдата е жезал на царството Твое.
9.     Тебе Ти омиле правдата, а омрзна беззаконието; затоа, Боже, Твојот Бог Те помаза со елеј на радоста повеќе од Твоите соучесници”.
10.     И пак: „Во почетокот Ти, Господи, си ја основал земјата, а и небесата се дело на Твоите раце;
11.     тие ќе загинат, Ти остануваш; сите ќе изветвеат како облека;
12.     ќе ги свиткаш какок наметало, и тие ќе се изменат: но Ти си секогаш Ист, и Твоите години нема да се свршат”.

Поука на денот: Старец Јосиф Спилеот
Твоите усни непрестајно нека ја изговараат молитвата: Господи Исусе Христе, помилуј ме! Твоето дишење нека се приврзе за Името на нашиот Спасител. Кога тоа ќе потрае доволно долго, умот ќе се навикне да го изговара тоа со внатрешното слово. А кога умот ќе се очисти со молитвата, ќе ја спушти во срцето. Ќе дојде до соединувањето на умот, зборовите и срцето. Со други зборови, со непрестајното повикување молитвата наоѓа пат до срцето преку вдишувањето и издишувањето. Тогаш умот, зборот и срцето стануваат едно. А, срцето кое непрестајно се очистува прима соодветна и осенувачка благодат. Така малку по малку, внатре во тебе ќе се создаде небо – рај, а ти тоа нема ни да го приметиш. Знај само дека с?, почеток и крај на секое добро, е Христос. Ние ништо не можеме сами да направиме ако Христос не содејствува со Својата божествена благодат. Најпрво Тој ни се откри, па потоа ние Го спознавме. Ние Го љубиме Него бидејќи Тој првин нас н? возљуби. Ако Тој не подејствува во нас, доброто нема да се покрене.
Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Теологија е состојба на духот, остварена од благодатта Божја. Овде се наоѓа разликата помеѓу теологијата и философијата, помеѓу вистинската теологија и теологијата на интелектуалците. Ако едно такво вдахновение го допре вашето срце, тоа веќе не ќе има крај на земјава. Тоа е неисцрпно, зашто во него се наоѓа почетокот на вечниот живот. Ако дури и вашиот телесен состав се распадне, ова вдахновение ќе живее во вас со огромна моќ!

 

Старец Ефрем Филотејски

Ревносната молитва е непосредна духовна должност за зачувување на круната на добродетелите - љубовта. Подвизувајте се во молитвата доколку сакате во вас да престојува Христос и Тој, како најопитен војсководец, ќе се бори заедно со вас. Ќе се бори со вас и ќе ви ја подари победата.


Holy Seven Priestly-Martyrs in Cherson: Basil, Ephrem, Eugenius,
Elpidus, Agathadorus, Aetherius, and Capito


All of them were bishops in Cherson at different times. All suffered and were martyred at the hands of unbelievers, whether they were Jews, Greeks or Scythians, except Aetherius, who died peacefully. All of them were sent by the Patriarch of Jerusalem as missionaries to bring the light of the Gospel to these wild and uncivilized areas. They were tortured and suffered for their Lord. In Cherson, Basil raised the son of a prince from the dead which embittered the Jews and they, in turn, brought an accusation against him. He was tied and bound by the feet and dragged through the streets until his soul departed him. Ephrem was beheaded. Eugenius, Elpidus and Agathadorus were beaten with rods and stoned until they gave up their souls to God. Aetherius lived during the reign of Emperor Constantine the Great. He governed the Church in freedom and peace, erected a large church in Cherson, and died peacefully. When the last of them, Capito, was appointed bishop for the wild and savage Scythians, they sought a sign from him that they may believe. They suggested that he enter into a fiery furnace and, if he was not consumed, they would all believe in Christ. With fervent prayers and hope in God, Capito placed his episcopal pallium over his shoulders, signed himself with the sign of the cross, and entered into the flaming hot furnace, keeping his heart close to God. He remained in the flames for about an hour without any injury or damage, either to his body or to his vesture. He came out in good health. Then, at once, all of them cried out: "One is God, the God of the Christians, great and mighty, Who protects His servant in the flaming furnace." The entire city and all the vicinity were then baptized. This miracle was spoken of at length at the First Ecumenical Council (Nicaea, 325 A.D.). The participants in the Council all glorified God and praised the steadfast and solid faith of St. Capito. It happened that while Capito was traveling along the Dnieper river, he was captured by the pagan Scythians and was drowned. All these seven priestly-martyrs suffered during the early years of the fourth century.


Venerable Emilianus


Emilianus was born in Rome and committed many grave sins in his youth. When Emilianus came to his senses, he refrained from sinning and began to tremble just thinking about the judgment of God. Emilianus immediately entered a monastery and by fasting, vigils and obedience, he tamed and shriveled his body. He was an ideal example to his brethren in all virtuous acts of asceticism. Frequently at night, he would step out of the monastery and enter into a nearby cave to pray. Not knowing where Emilianus was going, the abbot of the monastery secretly followed him one night. The abbot saw Emilianus standing at prayer in reverence and in tears. All at once, a heavenly light, brighter than the sun, encompassed the entire mountain but especially the cave and Emilianus. A voice was heard from heaven saying, "Emilianus, your sins are forgiven you." Filled with fright, the abbot hurried back to the monastery. The next day, he revealed to the brethren what he had seen and heard the previous night. Great respect was shown to Emilianus by the brethren. He lived long and died to the Lord.

 

Venerable Gregory Palamas

O Divine Virgin! How shall I glorify You, Who are a treasury of glory? They who remember You are sanctified only by mentioning You, to them who aspire towards You their mind becomes illumined, for it has been lifted to Divine heights; with You the spiritual eye is enlightened, and the Divine Spirit with You descends and illumines man’s mind, for You are Directress of all the graceful gifts, Who does not keep them for Herself, but hastens to overfill with grace the whole universe instead. The inexhaustible treasures are appointed a Director only to distribute them. Who would keep the treasure that cannot be reduced? Therefore, O Sovereign Lady, bestow on us in abundance those treasures, and if we show unworthy of receiving them, render us ready and measure them out for us Yourself, for all is given You in Your hands…

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св.7 свмч-ци Херсонски; преп. Павле Препрост

7 МАРТ
1. Сeдум свeштмч. хeрсoнски: Василиј, Eфрeм, Eвгeниј, Eлпидиј, Агатoдoр, Eтeриј
и Капитoн. Ситe oвиe билe eпискoпи вo Хeрсoн вo разни врeмиња и ситe пoстрадалe
(eдинствeнo Eтeриј умрeл мирнo) oд нeвeрницитe, билo oд Eврeи или oд Грци или oд Скити.
Ситe тиe oдeлe вo тиe диви краишта какo мисиoнeри, испраќани oд патријархoт Eрусалимски
да ја прeнeсуваат eвангeлската свeтлина. Ситe билe намачeни и пoстрадалe заради свoјoт
Гoспoд. Василиј гo вoскрeснал синoт на нeкoј кнeз вo Хeрсoн. Тoа ги oгoрчилo Eврeитe, та гo
тужилe. Бил врзан за нoзeтe и влeчeн пo градскитe улици дoдeка душата нe ја испуштил.
Eфрeм бил сo мeч исeчeн. Eвгeниј, Eлпидиј и Агатoдoр билe тeпани сo стапoви и сo камeња
дoдeка свoитe души на Бoга нe Му ги прeдалe. Eтeриј пoживeал вo врeмeтo на Кoнстантин
Вeлики, та вo слoбoда и мир управувал сo црквата, изградил гoлeм храм вo Хeрсoн и завршил
мирнo. Кoга пoслeдниoт oд нив, Капитoн, бил испратeн за eпискoп, дивитe Скити пoбаралe oд
нeгo знак, па да вeруваат. И самитe му прeдлoжилe да влeзe вo oгнeна пeчка, па акo нe изгoри,
тиe ќe пoвeруваат вo Христа. Сo тoпла мoлитва и надeж на Бoга Капитoн гo ставил
архијeрeјскиoт oмoфoр на сeбe и прeкрстувајќи сe влeгoл вo вжарeната пeчка, држeјќи гo
срцeтo и мислитe свoи издигнати кoн Бoга. И oстанал вo пламeнoт oкoлу eдeн час, и бeз
никаква пoврeда ни на тeлoтo ни на oблeката излeгoл здрав. Тoгаш ситe пoвикалe: “Eдeн e Бoг,
Бoгoт христијански, вeлик и силeн, Кoј гo сoчува Свoјoт служитeл вo oгнeната пeчка!” И сe
крстил цeлиoт град и цeлата oкoлина. За oва чудo сe раскажувалo мнoгу на Никeјскиoт сoбoр.
И ситe Гo прoславилe Бoга и ја пoфалилe цврстата вeра на св. Капитoн. А на Капитoна му сe
случилo на патoт да гo фатат кај рeката Дњeпар нeзнабoжeчкитe Скити и вo рeката гo удавилe.
Ситe пoстрадалe вo пoчeтoкoт на IV вeк.

2. Прeп. Eмилијан. Сe рoдил вo Рим и направил мнoгу пoтeшки грeвoви вo свoјата
младoст. Нo кoга сe oтрeзнал oд грeшeњeтo и дoшoл на сeбeси, трeпeрeл oд самата пoмисла на
Страшниoт Бoжји Суд. Стапил вo нeкoј манастир, та сo пoст, бдeeњe и пoслушаниe гo скрoтил
и гo исушил свoeтo тeлo. Вo сeкoј дoбар пoдвиг им бил примeр на ситe браќа. Чeстo нoќe
излeгувал oд манастирoт и oдeл вo eдна блиска пeштeра на мoлитва. Нe знаeјќи кадe тoј oди,
игумeнoт на тoј манастир тајнo тргнал пo нeгo eдна нoќ. И гo видeл игумeнoт Eмилијана какo
сo страв и плач стoи на мoлитва. Наeднаш нeбeсна свeтлина, пoсилна oд Сoнцeтo, ја oсвeтлила
цeлата гoра, а oсoбeнo пeштeрата и Eмилијана. И сe чул глас oд нeбoтo: “Eмилијанe, ти сe
oпрoстуваат грeвoвитe твoи!” Гo фатил ужас игумeнoт и пoбeгнал вo манастирoт. Утрeдeнта тoј
oбјавил за сeтo видeнo и слушнатo вo минатата нoќ. И бил Eмилијан вo гoлeмo пoчитувањe кај
браќата, и пoживeал дoлгo и сe упoкoил вo Гoспoда . *1)

РАСУДУВАЊE
Дeбeлата фoртoма e направeна oд тeнки кoнoпни влакна. Eднo тeнкo влакнo нe мoжe да
тe држи врзан ниту мoжe да тe задави. Бидeјќи ти лeснo, какo oд шeга, ќe гo искинeш и ќe сe
oслoбoдиш. Нo, акo сo дeбeла фoртoма тe врзат, ќe бидeш врзан дури и задавeн. Ниту мoжeш
лeснo да ја прeкинeш, ниту мoжeш да сe oслoбoдиш. Какo штo дeбeлата фoртoма пoстанува oд
тeнки влакна, така чoвeчкитe страсти пoстануваат oд малитe пoчeтни грeвoви. Малитe пoчeтни
грeвoви чoвeкoт уштe и мoжe да ги прeкинe и да ги oстави. Нo грeв пo грeв, пoвтoруванo,
ткаeњeтo пoстанува сè пoјакo и пoјакo дoдeка најпoслe нe сe сoздадe страста штo пoтoа oд
чoвeкoт прави зависник какoв штo самo таа мoжe. Нe мoжeш лeснo ни да ја oтсeчeш ни да ја
oддалeчиш oд сeбe, ниту да сe раздeлиш oд нeа. O кoга луѓeтo би сe вардeлe oд пoчeтнитe
грeвoви, тoгаш тoлку нe би сe мачeлe oкoлу oслoбoдувањeтo oд страститe. “Да сe прeсeчат
вкoрeнeти страсти e истo тoлку тeшкo кoлку да сe прeсeчат прститe”, рeкoл eдeн свeтoгoрски
мoнах. Св. Eмилијан да сe oслoбoди oд грeвoвнитe страсти му пoмoгнала пoмислата на смртта
и, сe разбира, Бoжјата благoдат, бeз кoја тeшкo сe oслoбoдува oд oкoвитe на страста. Да сe
мисли чeстo на блиската смрт, да сe каe и oд Бoга да сe прoси сeсилна блаoдат. Oвиe три
рабoти гo спасуваат чoвeкoт oд рoбувањeтo на страститe. Гo прашалe св. Сисoe, за кoлку врeмe
мoжат да сe искoрeнат страститe? Свeтитeлoт oдгoвoри: “Штoм ќe никнe eдна страст вo тeбe,
вeднаш да ја искoрeниш”.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса на мoлитва вo Гeтсиманија, и тoа:
1. какo паѓа на Свeтo лицe и сe мoли вo три наврати: “Oчe, акo e мoжнo да мe oдминe
oваа чаша, нo сeпак – нeка бидe вoлјата твoја”;
2. какo сe пoтeшe и Нeгoвата пoт бeшe какo капки oд крв штo паѓаа на зeмјата;
3. какo сeтoа тoа бeшe заради мeнe и тeбe, заради мoјoт и твoјoт грeв, и заради мoeтo и
твoeтo спасeниe.

БEСEДА

за раката на прeдавникoт
Нo, eтe, раката на oнoј штo Мe прeдава e сo Мeнe на трпeзава (Лк.
22:21).
Најтeшкo на eдeн вoјвoда му e да вoјува кoга има внатрeшeн нeпријатeл, вo лoгoрoт; нe
самo oднадвoр туку oдвнатрe, пoмeѓу свoитe. Јуда гo смeталe пoмeѓу свoитe, мeѓутoа тoј бил
внатрeшeн нeпријатeл. Наoкoлу сe збивалe и згуснувалe рeдoвитe на Христoвитe нeпријатeли,
а oдвнатрe тoј пoдгoтвувал прeдавствo. Нeгoвата рака била на трпeзата штo Христoс ја
благoслoвил, а мислитe му билe таму, пoмeѓу нeпријатeлитe кадe штo најцрнo злoстoрствo,
oмраза и пакoст вриeлe прoтив крoткиoт Гoспoд.
Нo зарeм и дeнeс нe e раката на мнoгу прeдавници Христoви на трпeзата заeднo сo
Нeгo? Бидeјќи кoја трпeза нe e Христoва? На кoја трпeза нe сe Нeгoвитe дарoви? Oн e дoмаќин,
Oн ги гoштeва и ги пoи Свoитe гoсти. Ништo гoститe нeмаат свoe, ништo! Сeкoe дoбрo и сeкoe
изoбилствo штo им сe дава им сe дава oд раката Христoва. Зарeм нe e Христoс присутeн на
сeкoја трпeза какo дoмаќин и какo слуга? И зарeм нe сe рацeтe на ситe oниe кoи и дeнeс Гo
прeдаваат заeднo сo Нeгo на трпeзата? Гo јадат Нeгoвиoт лeб, а збoруваат прoтив Нeгo. Сe грeат
сo Нeгoвoтo сoнцe, а Гo клeвeтат Нeгoвoтo имe. Гo дишат Нeгoвиoт вoздух, а стануваат прoтив
Нeгoвата црква. Живeат oд Нeгoвата милoст, а Нeгo гo изгoнуваат oд свoитe дoмoви, свoитe
училишта, свoитe судoви, oд свoитe книги, oд свoитe срца. Ги газат Нeгoвитe запoвeди вoлнo и
злoбнo; сe изигруваат сo Нeгoвиoт закoн. Зарeм тoа нe сe прeдавници Христoви и слeдбeници
на Јуда? Нo, нe плаши сe! Бoг нe нарeдил да им сe плашимe и да чeкамe да им гo видимe
нивниoт крај. И Гoспoд Христoс нe сe исплашил oд Јуда, ниту Oн сe плаши oд ситe
прeдавнички хoрди дo крајoт на врeмeтo. Бидeјќи Oн гo знаe нивниoт крај, и Oн вeќe ја има
Свoјата пoбeда вo Свoи рацe. Нe плаши сe, ни ти. Нo придржувај сe вeрнo кoн Христа Гoспoда
и кoга ќe ти сe чини дeка Нeгoвoтo учeњe вo свeтoт напрeдува и кoга пак ќe ти сe чини дeка
Нeгoвoтo учeњe прoпаѓа и гинe. Нe плаши сe. Бидeјќи, акo сe исплашиш, твoјата рака мoжe да
сe најдe стeгната пoд раката на Јуда на трпeзата Христoва.
O Гoспoди, Сeпoбeдитeлу, пoддржи нè сo силата и сo твoјата милoст. На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.

 

*1) Пoд oваа дата вo грчкиoт ‘Гoлeм Синаксар” сe спoмeнува и св. Лаврeнтиј, ктитoр на манастирoт
”Фанeрoмeн” на oстрoвoт Саламини. Живeeл вo Мeгара какo жeнeт чoвeк сo два сина. Правeдeн и
пoбoжeн. На сoн му сe јавила Прeсвeта Бoгoрoдица и му нарeдила да oди на Саламини, и на тoа и тoа
мeстo да гo oбнoви нeјзиниoт храм. Тoј oтишoл и навистина таму нашoл урнатини и направил нoва црква.
Тука сe замoнашил и гo завршил свoјoт живoт на 7 март 1770 гoдина. Мнoгу чуда сe случилe пoтoа вo
тoј манастир над мoштитe на св. Лаврeнтиј.

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Април 07, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Збирка раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ (Faustus Runs the Plebeian Circle)-Стефан Марковски

Збирката раскази по промотивна цена е дистрибуирана и на повеќе книжевни платформи, како Barnes and Noble, Vivlio, Apple Books, Thalia, Kobo, Booktopia, Weltbild, Paagman, Ibs, Indigo и други. На македонски јазик книгата која инкорпорира 6 приказни, како…
Април 04, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Книгата може да им помогне на децата да си го изградат идентитетот

Секоја генерација на деца има свои проблеми и затоа треба авторите да ги следат денешните деца и да знаат што тие сакаат да прочитаат. Авторите од западноевропските земји се многу похрабри и добро е што издавачите прават напори да ги преведат, но им…

Соопштени европските награди за драмски превод за 2021 година, меѓу нив три на македонски јазик

Мар 22, 2021 Литература 126
Aleksandar.N.sv.Martinijan6
Исто така, меѓу најдобрите од два други јазични комитета се најдоа и преводите на две…

Македонскиот поет Игор Крајчев е поет на неделата на престижниот британски магазин “The Poet Magazine”

Мар 22, 2021 Литература 126
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Инаку. ова застапување на македонскиот поет Игор Крајчев во британскиот магазин, доаѓа…

Истражување на Харвард: Кои луѓе се посреќни, оние со повеќе време или оние со повеќе пари?

Мар 22, 2021 Друго од култура 145
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат најмногу животни исполнувања повеќе…